Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Novice
Predavanje Ali je vrednost indeksa telesne mase/ITM ustrezen kriterij pri oceni naše telesne teže?
Objavljeno: 12.02.2016
Objavil: Matej Grgurevič

Predavanje mag. Maje Polak je potekalo 19. 11. 2015. Tema predavanja je povezana z njeno raziskavo s področja fizične antropologije, v katero je bilo leta 2008 vključenih šestdeset dijakinj drugega letnika  Gimnazije Šentvid.

Pri šentviških drugošolkah so rezultati potrdili, da so  bile v veliki meri nezadovoljne s svojo fizično podobo. Med dijakinjami, ki so imele normalen ITM,  jih je kar 52 % ocenilo, da so predebele. Primerljivi rezultati so značilni za celotno  populacijo slovenskih mladostnic, kar kaže, da so dekleta v naši kulturi z zunanjim videzom preveč obremenjena.

Na predavanju je bil osvetljen problem neustrezne prehrane zahodnega sveta. V letu 2006 je Evropska komisija objavila, da ima 14 milijonov Evropejcev prekomerno telesno težo, oziroma spadajo v kategorijo debelih, med njimi je več kot 3 milijone otrok.

V medijih je na eni strani prisotno oglaševanje cenenih  prehranskih izdelkov z majhno hranilno vrednostjo, energetsko bogatih jedi, po drugi strani pa se poudarja nerealen ideal  suhega in vitkega telesa.  Reklamirajo se različne shujševalne diete, s čemer so obremenjeni že otroci.

Iz zgodovinskih podatkov je znano, da je bil ITM namenjen ovrednotenju  posameznikov ali populacij glede na normalno telesno konstitucijo. Ker je izračun enostaven, se je uporaba splošno razširila za oceno, ali imajo posamezniki, glede na svojo telesno višino, ustrezno telesno maso. Uporabljati so ga začeli v medicinski diagnostiki, čemur pa sicer nikoli ni bil namenjen.


ITM= (teža (kg)/(višina (m)) 2