Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Novice
Predavanje dr. Primoža Krašovca Država, mediji in sovražni govor
Objavljeno: 16.02.2016
Objavil: Matej Grgurevič

Predavanje Država, mediji in sovražni govor

Aktiv za psihologijo, sociologijo in filozofijo je 11. 2. 2016 v veliki predavalnici šole organiziral predavanje dr. Primoža Krašovca s sodelavci s Filozofske fakultete, sledila je razprava o tej temi.


Naslov predavanja:

DRŽAVA, MEDIJI IN SOVRAŽNI GOVOR

 Vsebina:

Aktiv za družboslovje je 11. 2. 1016 organiziral predavanje doc. dr. Primoža Krašovca iz Filozofske fakultete z naslovom »Država, mediji in sovražni govor«. Predavanje je bilo prvenstveno namenjeno maturantom, ki se letošnje šolsko leto pripravljajo na maturo iz predmetov sociologija in psihologija, saj je tema vpliva medijev in predsodkov pomembna maturitetna tema. Glede na interes pa so se predavanja udeležili tudi številni dijaki 2. in 3. letnikov s profesorji. Ker je tema zelo aktualna in se dotika perečega vprašanja sovražnega govora in predsodkov do migrantov je bila velika predavalnica skoraj premajhna za vse zainteresirane poslušalce.

Tema ni bila predstavljena samo s strani dr. Primoža Krašovca, ki je srečanje začel s splošnim uvodom o zgodovini represivnih organov in vlogi policije, o mejah in obsedenostjo z varnostjo, temveč tudi s strani aktivistične skupine Protirasistične fronte Brez meja. Predstavniki te skupine: Aigul Hakimova (aktivistka Socialnega Centra Rog), Ognjen Radivojević (profesor zgodovine), Aljoša Dujmić (antropolog) in Maruša Golob (sodelavka Radia Študent) so nadaljevali z bolj konkretnim opisom migracij, azilne politike v RS ter problemi sovražnega govora, socialnega zavračanja beguncev, izključevalnih ideologij evropske identitete ipd. Predstavili so specifične vidike migracij skozi zgodovinsko perspektivo in poudarili, kako pogosto so se v preteklosti državljani Evrope selili s trebuhom za kruhom na druge celine in kakšne prednosti in težave migracije prinašajo. Skozi osebno izkušnjo migrantov so predstavili sodobne migracije v evropskem prostoru in problematiko predsodkov, ki jih pogosto spremlja.

Dijaki in profesorji so tako imeli priložnost spoznati problematiko tako s teoretskega kot znanstveno-empiričnega vidika in se na aktiven način vključevati v pogovor po njihovih predstavitvah. Največ vprašanj dijakov se je nanašalo na aktualne migracijske tokove in strahove ob njihovi množičnosti ter ustreznosti slovenske azilne politike.


Nekaj več o Aigul Hakimovi:

http://www.delo.si/novice/ljubljana/kot-da-nic-ne-vemo-smo-slepi-in-nicesar-nocemo-videti.html


Nekaj več o Aljoši Dujmiću:

http://www.delo.si/novice/svet/otrosko-delo-nase-najcenejse-bogastvo_2.html


Nekaj več o predavanju dr. Krašovca na temo:

Zgodovinski in današnji rasizem