Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Arhiv novic
Ekskurzija v Barcelono
Objavljeno: 19.11.2012
Objavil: Matej Grgurevič

Ekskurzija v Barcelono¡Hola a todos!

Zadnji šolski dan, v petek, 26.10.2012, smo se podali na ekskurzijo v Barcelono. Čakala nas je okoli 1500 kilometrov dolga pot, drugače povedano, 21 ur vožnje in ogled glavnih znamenitosti mesta.

47 potnikov  željnih raziskovanja, se je s potjo dobro spopadalo. Čez Italijo je bil naš spremljevalec močan dež, ki so ga nekateri čutili tudi znotraj avtobusa, v Franciji pa se je vreme že umirjalo, kot da bi želelo povedati, da nam bo naklonjeno.  Ponoči nam je uspelo celo malo spati ali vsaj dremuckati in proti vsem pričakovanjem,  je pot minila mirno, hitro in ne s preveč bolečimi zadnjicami. 

V soboto dopoldne smo se najprej ustavili v Figuerasu, kjer se nahaja galerija Salvadorja Dalija in se čudili njegovi ekscentričnosti, ki se odraža v njegovih umetniških stvaritvah.

Po ogledu smo se odpeljali v Barcelono in se nastanili v hostlu verige Urbany hostal v samem središču mesta, pojedli prvo špansko kosilo popolnoma internacionalnega značaja, si malo odpočili in se odpravili do verjetno ene najbolj prepoznavnih cerkva na svetu, La Sagrade Familie, ki jo je zasnoval arhitekt Antoní Gaudí. Začeli so jo graditi že davnega leta 1882, konec gradnje pa postavljajo v leto 2026, kar naj bi sovpadalo s stoletnico Gaudijeve smrti.

Za konec dneva smo si privoščili še vožnjo z metrojem, ogled znamenitih »plesočih fontan«  na Španskem trgu in malo raziskovanja po znameniti La Rambli. Za prvi dan, po naporni poti in prvem spoznavanju z metropolo, je bilo dovolj.

Zjutraj naslednjega dne pa nas je čakalo modro nebo, sonce in toplo vreme, doma v Sloveniji pa menda mraz in sneg. Je bilo kar težko verjeti, zato smo še toliko bolj uživali in se predvsem čudili anglosaksonskim turistom, ki so skakali naokrog v kratkih hlačah in japonkah. V nedeljo nas je tako čakal ogled Katalonske glasbene palače, Picassov muzej in La Pedrera, še ena izmed Gaudijevih stvaritev, ostalo pa je še nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakupe.

Pred nami je bil še zadnji »barcelonski« dan, ko smo si ogledali mesto, šli v Park Guell (verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je tudi to delo slavnega Gaudija), na olimpijski stadion (Barcelona je gostila OI leta 1992), za marsikoga je bil ogled slovitega Camp Nou-a eden izmed vrhuncev ekskurzije, kjer smo dodobra raziskali, kje se preoblačijo in tekajo fantje, vredni milijone evrov, za konec smo potrošili še preostale evre kar v klubski trgovini in šli polni vtisov  opazovat ribe vseh barv in velikosti v barcelonski akvarij.

Kaj nam je še preostalo – nekaj druženja z ostalimi gosti hostla, pakiranje in žal, vožnja domov mimo Nice s krajšim postankom v Monaku, ogledovanjem knežje palače, luksuznih jaht, vil in avtomobilov.

Barcelono smo spoznavali s pomočjo g. Tilna Gabrovška, »puščavske duše«, ki se mu še enkrat iskreno zahvaljujem za vrhunsko  vodenje, razumevanje in potrpežljivost. Malo je takih vodičev, ki so »žive« enciklopedije, žal pa to so dijaki opazili prepozno. Mi je pa obljubil, da gre naslednjič, tokrat v Valencijo in Madrid, ponovno z nami. Takrat, dragi moji, pa le prej na dan z vprašanji!! Omenimo naj še g. Srečka, ki je skupaj s Tilnom skrbel, da smo se varno in mirno vozili vseh 3000 kilometrov.

Kaj naj zapišem za konec? Barcelona je mesto, ki nas je prevzelo in očaralo in verjamem, da marsikoga tudi začaralo do te mere, da jo bo šel še kdaj raziskovat sam. In tudi tisto, kar se nahaja onkraj Barcelone.

Hasta luego do Valencije in Madrida.

                                Klavdija Mele, prof. španščine

Nekaj fotk je naloženih na FB strani šole. Ker avtorica fotografij nima prav veliko občutka, običajno pa ji zmanjka tudi baterije, vabim vse udeležence, da prispevate še kakšen »vizualni dokaz« našega pohajkovanja po tem prečudovitem mestu.

Slike si lahko ogledate tukaj.