Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Arhiv novic
Izmenjava 2015, Francija-Slovenija
Objavljeno: 09.03.2015
Objavil: Matej Grgurevič

IZMENJAVA 2015, FRANCIJA-SLOVENIJA


Prvi teden v marcu so dijaki Gimnazije Šentvid in dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika v Ljubljani preživeli prvi teden slovensko-francoske izmenjave v čudovitem Saint-Maloju v Bretanji v Franciji. Gostila nas je francoska šola Jacques Cartier, osrednji tematiki izmenjave pa sta  1. in 2. svetovna vojna.

Dijaki so vsak dan odkrivali lepote severozahodnega dela Francije, živeli so pri francoskih družinah ter na ta način spoznavali vsakdanje življenje  sovrstnikov in poglabljali svoje  jezikovno znanje.
 Saint-Malo, pomembno pristaniško mesto s srednjeveškim jedrom, tlakovanimi uličicami in visokim obzidjem, ki je v preteklosti varovalo mesto pred sovražniki ter hkrati pred velikim razponom plimovanja, ki v pomladanskem času doseže tudi več kot 15 m.
Dijaki obeh gimnazij na obzidju, ki obdaja staro mestno jedro La Ville Intra-Muros.
Manca in Jernej pred Mont Saint Michelom, skalnatim otokom, na vrhu katerega stoji opatija Abbey du Mont Saint Michel, kamor so prvi menihi prispeli že v 9. stoletju, današnjo podobo pa je dosegel šele v 17. stoletju. Velike razlike med plimo in oseko nanosijo ogromne količine mivke, zato že od leta 2006 poteka velik projekt, s katerim želijo, da bi se Mont Saint Michel ohranil kot otok.  

Gimnazija Jacques Cartier se nahaja v čudovitem parku. Osrednja hiša, kjer se danes nahajajo ravnateljeva pisarna in stanovanje ter administracija, se imenuje malouinièrein je bila zgrajena v 17. stoletju. Danes sta v St-Maloju le še dva primerka takih hiš, ki so jih zgradili « armateurs », tisti, ki so v preteklosti opremljali trgovske in ribiške ladje in skrbeli za njihovo varnost.
Alet, Mémorial 39-44, spomin na 2. svetovno vojno. Ogledali smo si notranjost enega od bunkerjev, zgrajenega v treh nadstropjih, ki so jih zavzeli Nemci. Američanom je uspel preboj do zelo dobro zaščitenega St-Maloja tako, da so prodrli iz notranjosti, iz južne strani. Žal so se ušteli pri oceni števila vojakov in so leta 1944 požgali večino notranjosti mesta St-Malo. Kasneje so mesto rekonstruirali, da bi ohranili njegovo staro podobo. 


 


 


Galette je ena izmed mnogih kulinaričnih specialitet Bretanje. Slano palačinko naredijo iz mešanice ajdove in bele moke, nadevajo jo s šunko in sirom, ter na sredini spečejo jajce. Tako kot  večina bretonskih jedi, so tudi palačinke pripravljene na njihovem slanem maslu.