Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Arhiv novic
SP V KOŠARKI - naši ČETRTI na svetovnem prvenstvu
Objavljeno: 18.04.2015
Objavil: Jaka Fetih
IZJEMEN USPEH - 4. MESTO NA SVETOVNEM PRVENSTVU V FRANCIJI

24. aprila se je zaključilo svetovno prvenstvo v šolski košarki v Limogesu v Franciji. Naši dijaki so v tekmi za 3. mesto sicer morali priznati premoč vrstnikom iz Izraela (rezultat je bil 63 : 74, a kljub temu dosegli enega največjih uspehov slovenske košarke z osvojitvijo končnega ČETRTEGA mesta.

KONČNI VRSTI RED:

1. TURČIJA
2. FINSKA
3. IZRAEL
4. SLOVENIJA - GIMNAZIJA ŠENTVID
5. NEMČIJA
6. SRBIJA

....

POROČILA O POTEKU PRVENSTVA LAHKO PREBERETE SPODAJ:

V petek, 24. aprila, se s tekmami za končno razvrstitev v dvorani Beaublanc, kjer domuje košarkarska ekipa Limogesa, končalo svetovno prvenstvo srednjih šol v košarki. Po drugem mestu izpred dveh let je ekipa fantov Gimnazije Šentvid, ki je zastopala Slovenijo na tem tekmovanju, ponovno dosegla izjemen uspeh.

Na tem doslej zanesljivo, največjem, najmočnejšem in najbolj izenačenem prvenstvu, je po porazu v tekmi za tretje mesto proti Izraelu s 63 proti 74, zasedla končno 4. mesto in za seboj pustila ekipe velelesil kot so: Francija, Grčija, Srbija, Hrvaška, Latvija, Kitajska, Brazilija… Naslov prvaka so ponovno osvojili prvi favoriti Turki, ki so v polfinalu premagali tudi našo ekipo, v finalu pa so bili boljši še od Fincev.

Ekipo fantov, v kateri so bili le trije fantje letnika 97 in kar štirje 99, je vodil Nejc Višnikar, pomagal mu je Slavko Vujin, zanjo pa so igrali: Elvis Kerič, ki je bil kapetan ekipe, Žan Đogič, Blaž Bajc, Jan Mustavar, Jan Strmčnik, Anže Javoršek, Žan Knafelc, Tin Šerič, Mark Jelen, Rok Korelc, Žiga Likar in Maks Klajnšček. Vodja ekipe in celotne delegacije na prvenstvu je bil mag. Jaka Fetih.

 

V konkurenci deklet je nastopala ekipa Gimnazije Bežigrad, ki jo je vodil Matic Vidic, pomagala pa Veronika Lazarini Filo. Dekleta, ki so na tem prvenstvu nastopila oslabljena, so v zadnji tekmi premagala Irsko in tako zasedla končno 15. mesto.


Danes (23. 4.) je bila Limogesu odigrana polfinalna tekma svetovnega prvenstva v košarki med ekipo Gimnazije Šentvid in ekipo iz Turčije, ki je pravzaprav njihova reprezentanca do 18 let. Naši fantje so se hrabro spopadli z precej višjimi in tudi starejšimi nasprotniki, vendar je razlika počasi naraščala in znašala ob polčasu že 20 točk (20:40). V nadaljevanju smo poskušali obrniti rezultat, vendar danes pač ni šlo. Končni rezultat je bil 82 proti 37. Jutri se bomo tako pomerili z Izraelom za končno 3 mesto na prvenstvu.

Danšnji dan (22. 4.) so na SP srednjih šol v košarki v Limogesu potekali četrfinalni boji. Fantje Gimnazije Šentvid so v živčni tekmi z rezultatom 60 proti 54 preskočili tudi Dansko in se bodo jutri v polfinalu pomerili s prvim favoritom prvenstva Turčijo. Ta tekma bo tudi ponovitev finala zadnjega SP na Cipru, kjer so bili Turki za las boljši.

 

Dekliška ekipa Gimnazije Bežigrad, ki na prvenstvu nastopa brez Ele Mičunovič in Anemarie Prezelj, je bila danes do same končnice poravnana z Latvijo. Na koncu pa ji zmanjkalo moči in je izgubila s 53 proti 45. Jutri nadaljuje prvenstvo s tekmo za razvrstitev od 13 do 16 mesta proti Češki.

 

Včeraj (20. 4.) so se v Limogesue igrale tekme osmine finala. Naši fantje so se postavili po robu ekipi Brazilije, ki je v drugi skupini predtekmovanja zasedla drugo mesto in izgubila le proti Nemčiji.

V tekmi Davida proti Goljatu je našim fantom uspelo unovčiti svoje košarkarsko znanje in predvsem tudi zaradi izredne borbenostipresenetiti Brazilce. Tekme, ki je bila ves čas izjemno izenačena in napeta se je na končala z rezultatom 57:53 za naše.

Danes (21. 4.) je na prvenstvu prost dan, ki je namenjen ogledu mesta in drugih lokalnih znamenitost ter predstavitvi držav. Jutri pa nadaljujemo prvenstvo s tekmo 1/4 finala prvenstva proti Danski, ki doslej še ni izgubila.
 


 


 

Po 17-urni poti z avtobusom, smo skupaj z ekipo gimnazije Bežigrad, ki zastopa Slovenijo v konkurenci deklet, v petek,17. aprila prišli v mesto Limoges v Franciji. Tukaj letos poteka 23-eto svetovno prvenstvo srednjih šol v košarki. Na njem nastopa 29 držav v konkurenci fantov in 26 držav v konkurenci deklet.

V soboto nas je čakala že prva tekma proti ekipi iz Slovaške. Po nervoznem začetku so nasprotniki prvo četrtino dobili z rezultatom 7 proti 20. Nato so se naši fantje umirili in zaigrali tako kot znajo in zmorejo ter naredili preobrat in dobili prvo polovico tekme z rezultatom 36 proti 34. V nadaljevanju so samo še stopnjevali igro in nam priigrali visokozmago z 91 proti 54.

Danes smo igrali drugo tekmo proti ekipi najštevilčnejše države na svetu - Kitajski. V tekmi z izrazito višjimi in močnejšimi nasprotniki smo bili boljši 3/4 tekme, potem pa nam je zmanjkalo moči. Končni rezultat tekme je bil 58 proti 69. 

Vseeno smo osvojili prvo mesto v skupini in jutri proti Braziliji nadaljujemo tekmovanje najboljših 16 ekip.

V nadaljevanje pa so se uvrstila tudi bežigrajska dekleta, ki so v odločilni tekmi po podaljšku premagala ekipo iz Belgije.

 Jaka Fetih

Vse o tekmovanju najdete na www.world-basket-limoges.com