Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Arhiv novic
Utrinki z ekskurzije v Berlin in Potsdam
Objavljeno: 28.10.2015
Objavil: Matej Grgurevič

V četrtek, 22.10.2015 smo se odpravili na ekskurzijo v nemško prestolnico Berlin.  Po dolgi nočni vožnji, smo se v jutranjih urah najprej odpravili na ogled Potsdama. Mesto slovi po številnih dvorcih pruskih kraljev, ki so radi bivali v slikoviti jezerski pokrajini. Ogledali smo si staro mestno jedro in se sprehodili po čudovitem parku Sanssouci. Po cesti kjer so nekoč tekmovali dirkači F1, smo krenili proti olimpijskemu stadionu, zgrajenemu 1936. Po kratkem ogledu zunanjosti stadiona, smo se odpeljali naprej proti legendarni ulici Kurfurstendamm (Ku-dam), enega največjih bulvarjev v Evropi. Zapeljali smo se pod znamenito železniško postajo Zoo in si ogledali Spominsko cerkev, ki jo je v 2.sv. vojni porušila zavezniška bomba.

Naslednji dan je bil najprej na sporedu ogled nemškega parlamenta in steklene kupole, ki da stari mogočni stavbi moderen pridih. Peš smo se odpravili  proti Brandeburškim vratom – ponosnemu simbolu nekdanje prestolnice imperija, ki so ga zgradili 1788 kot slavolok zmage po zgledu atenskih Propilej. Sprehodili smo se tudi skozi Spomenik umorjenim Judov v Evropi – 2711 betonskih blokov, ki nas opominjajo na kruto evropsko preteklost.  Sledil je sprehod po prestižni promenadi Unter Den Linden (Pod lipovimi drevesi), skozi Brandeburška vrata, nazaj do parlamenta. Imeli smo nekaj prostega časa za ogled živalskega vrta ali za nakupovanje v okoliških blagovnih centrih. V popoldanskih urah smo se odpravili do ostankov Berlinskega zidu in naprej proti Checkpointu Charlie – znamenitemu prehodu med Zahodnim in Vzhodnim Berlinom v času hladne vojne. Obiskali smo tudi muzej, posvečen temu prehodu.

In še prehitro je bil tu že zadnji dan ekskurzije. Najprej smo se s podzemno železnico odpeljali do 368m visokega TV stolpa, ki ponuja prečudovit pogled na Berlin. Po vrnitvi na trdna tla, smo si ogledali še Nikolajevo četrt, z mestno hišo in Aleksanderplatzom. Obiskali smo tudi interaktivni Currywurst muzej in seveda tudi poskusili to pekočo berlinsko specialiteto. S tem smo tudi zaključili izvrstno ekskurzijo in se v poznih večernih urah odpravili nazaj proti domači Sloveniji.

Rok Dolenc, 3.a