Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Arhiv novic
Jesenska strokovna ekskurzija v Provanso 2016
Objavljeno: 14.11.2016
Objavil: Matej Grgurevič

JESENSKA STROKOVNA EKSKURZIJA V PROVANSO (27. 10. – 1. 11. 2016)

Zadnji teden oktobra smo z dijaki Gimnazije Šentvid in Gimnazije Bežigrad obiskali Provanso. Združili smo dijake dveh gimnazij, ki se večinoma učijo francoščino. Poleg novih francoskih izrazov so dijaki pridobili tudi veliko drugega znanja s področja geografije, zgodovine, umetnosti, kemije, biologije, športa,…


Prvi dan smo si ogledali kneževino Monako s čudovitim oceanografskim muzejem. Ogledali smo si menjavo straže pred knežjo palačo in se sprehodili po ulicah Monte Carla.V Nici smo se sprehodili po sloviti Promenade des Anglais (Angleška promenada).


V mestecu Grasse, ki je središče francoske industrije parfumov, smo odkrivali, kaj vse se skriva v najbolj znanih francoskih dišavah.Pri simpatični vasici Roussillon smo se sprehodili po nekdanjem kopu okre, kjer so nas očarale njene prelepe barve.


Tik pred sončnim zahodom smo v objektiv ujeli tipično provansalsko hribovsko vasico Gordes.V Avignonu smo pred znamenitim mostom zaplesali in zapeli pesem Sur le pont d'Avignon in si ogledali mogočno papeško palačo.


Naslednja postojanka je bila veličastna rimska gradbena mojstrovina, vodovod in most, Pont du Gard.


Utrjena vas Les Baux-de-Provence nas je navdušila s pogledi na nenavadno pokrajino v lepih jesenskih barvah, grajskimi ruševinami in ozkimi kamnitimi ulicami. 


Postali smo pred amfiteatrom v Arlesu, kjer še vedno prirejajo številne festivale in tudi bikoborbe.


V pokrajini Camargue smo se zahvalili soncu, ki nas je grelo prav vso pot in se bosi sprehodili po peščeni plaži in toplem morju.


Za pridne dijake smo skrbele profesorici francoščine Tina Bertoncelj in Mateja Špacapan, Eva Jeler Fegeš (profesorica geografije) ter Bojana Vrščaj Mihelčič (profesorica športne vzgoje).