Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Arhiv novic
Literarna ekskurzija v Prekmurje za maturante
Objavljeno: 18.03.2011
Objavil: Matej Grgurevič

LITERARNA EKSKURZIJA  V PREKMURJE ZA MATURANTE

Letošnje priprave na maturitetni esej iz slovenščine smo s četrtošolci nadgradili z obiskom Prekmurja, kamor smo se 4. marca odpravili po poteh maturitetnega romana Ločil bom peno od valov.

Obiskali smo Mursko Soboto: ogledali smo si stalno muzejsko zbirko v Pokrajinskem muzeju, kjer smo se seznanili z družbeno-zgodovinskim ozadjem prebranega besedila, in znameniti hotel Dobray. Pot smo nadaljevali mimo Rakičana do Ižakovcev (Otok ljubezni), kjer smo se približali bregovom Mure, jih prečkali z znamenitim »brodom« in se ob bujraški malici seznanili s tradicionalnimi opravili bujrašev in mlinarjev. Naša končna postaja so bili Beltinci. Tam smo si ogledali cerkev sv. Ladislava, obnovili svoje vedenje o zgodovini beltinskih grofov ter obiskali grobnico rodbine Zichy. Po ogledu smo odšli v prekmursko gostilno, kjer smo se okrepčali s tipičnimi prekmurskimi dobrotami.

Vrhunec našega izleta je sledil prav na koncu, ko nas je v beltinski graščini pričakal pisatelj Feri Lainšček, avtor maturitetnega romana Ločil bom peno od valov. Sledil je prijazen in zanimiv pogovor…