Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Košarka

ŠENTVIŠKA  KOŠARKA  V  ZADNJEM  DESETLETJU

Dolgoletna tradicija in usmeritev je tej športni panogi na šoli vedno dajala posebno mesto. Vendar pa zadnje desetletje predstavlja obdobje razcveta in največjih uspehov šentviške košarke. Začelo se je z bolj tesnim in načrtnim sodelovanjem s Košarkarsko zvezo Slovenije in vključevanjem košarkarskega trenerja Nejca Višnikarja v delo šolskih ekip. Tako smo leta 2004 postali nacionalni regijski center za košarko, leto kasneje pa nacionalna panožna šola, kar je pomenilo, da smo začeli v športne oddelke vpisovati dijake in dijakinje iz Ljubljane in okolice, ki predstavljajo prihodnost slovenske košarke.


Državna tekmovanja

Tako smo prvi večji uspeh dosegli že isto leto, ko se dekleta pod vodstvom Blaža Berganta zasedla tretje mesto na državnem tekmovanju. Od tega leta dalje so se tako fantje kot tudi dekleta redno uvrščali med najboljše tri ekipe na mestnem tekmovanju, kar je bil tudi pogoj za nadaljnje nastope na državnih tekmovanjih.

Prvi vrhunec so dosegli fantje, ki so v šolskem letu 2006/2007 osvojili drugo mesto na državnem tekmovanju, naslednje šolsko leto pa drugič v zgodovini šole postali državni prvaki. Dosežek je imel še toliko večjo veljavo, saj je bil prvi naslov osvojen davnega leta 1977! Dosežek smo nato ponovili še v naslednjih dveh šolskih letih (2008/09 in 2009/10), ko ekipa fantov pravzaprav sploh ni poznala poraza. V naslednjih dveh šolskih letih (2010/11 in 2011/12) se je ekipa fantov prav tako uvrstila na finalni turnih in tam zasedla tretje in drugo mesto. Pri teh uspehih so imeli najvidnejšo vlogo igralci Nejc Ham Gerdin, Dejan Milašinović, Dino Murić, Jaka Zagorc, Žan Jerman in Jure Gabrovšek.

V teh letih so bila izjemno uspešna tudi dekleta, saj so leta 2007/08 osvojile naslov državnih podprvakinj, leto kasneje bile tretje v državi, v letu 2011/12 pa prvič postale državne prvakinje v košarki. Največjo vlogo pri tem so imele igralke Klara Zupančič, Sandra Jevtović in Anita Kastelic.

 

Šolska košarkarska liga

V tem obdobju je šolska ekipa sodelovala tudi na tekmovanjih Šolske košarkarske lige. Najprej smo začeli nastopati s fanti in kasneje tudi z dekleti. Tako smo v šolskem letu 2007/08 prvič uspeli nastopiti na finalni prireditvi, kar nam je uspelo tako s fanti kot tudi z dekleti. Dekleta je porazila I. Gimnazija v Celju, fantje pa so šele po podaljšku morali priznati poraz proti Gimnaziji Bežigrad. Že v naslednjem letu pa so fantje v razburljivi tekmi uspeli premagati ekipo Šolskega centra iz Celja. Za igralca tekme je bil proglašen Dino Murić. To leto so bila uspešna tudi dekleta, saj so se ponovno uvrstila v finale, kjer pa so bile Celjanke zopet premočne.

Uspehi obeh ekip so se nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu, ko so fantje že tretjič zapored igrali v finalu, zopet proti ekipi iz Celja. Na tekmi so presenetili vse in ponovili uspeh iz preteklega leta. Z igro se je posebej izkazal Jaka Zagorc. Dekleta so v tem šolskem letu zasedla 3. mesto.

Ekipi sta bili uspešni tudi v šolskem letu 2010/11, ko sta obe osvojili tretje mesto na koncu tekmovanja. Enak uspeh so fantje ponovili tudi v naslednjem letu, dekleta pa so stopila še stopničko višje. Ponovno so se v finalu srečale z ekipo I. Gimnazije v Celju. Pod pritiskom favoritinj jim žal tudi takrat ni uspelo, vendar je bilo drugo mesto vseeno zavidanja vreden rezultat.

Svetovna prvenstva

Največje uspehe je šolska ekipa v zadnjem desetletju dosegla na najvišjem nivoju, kjer je mogoče tekmovati – na svetovnem prvenstvu. Tako smo se leta 2013 z ekipo fantov udeležili prvenstva, ki je potekalo na Cipru. Po zmagah v predtekmovanju nad ekipami iz Cipra, Kosova in Čila smo se v polfinalni skupini srečali s Finci in Francozi. Razpored nam je namenil, da smo morali obe tekmi odigrati kar v istem dnevu. Po zmagi z najmanjšo možno razliko proti ekipi s Finske smo presenetili še Francoze in se uvrstili v finale, kjer nas je čakal ekipa iz Turčije, ki je bila pravzaprav njihova nacionalna selekcija. Tudi v tej tekmi so naši fantje prekosili sami sebe, vendar to žal ni bilo dovolj. V zaključku tekme so bili Turki močnejši in so slavili s 96 proti 92. V najboljšo peterko celotnega turnirja je bil izbran tudi naš igralec Blaž Mesiček.

V šolskem letu 2014/15 smo se ponovno udeležili svetovnega prvenstva, ki je potekalo v Franciji. To prvenstvo je bilo zanesljivo še močnejše in bolj izenačeno kot prejšnje. Po predtekmovanju, v katerem smo premagali Slovake in izgubili proti Kitajcem, smo se v izločilnih tekmah najprej pomerili z ekipo iz Brazilije in jo uspeli tesno premagati. V četrtfinalu smo bili boljši še od Dancev in se tako v polfinalu ponovno srečali z ekipo iz Turčije. Naša ekipa fantov, ki je bila na tem prvenstvu najmlajša, ni bila kos tokrat res precej močnejšim nasprotnikom. Tako smo se zadnji dan v tekmi za tretje mesto pomerili z ekipo iz Izraela, kjer nam je po zahtevnem turnirju kljub želji in borbenosti zmanjkalo moči. Tako smo na koncu osvojili odlično 4. mesto. Kapetan in najboljši igralec naše ekipe na tem turnirju je bil Elvis Kerić.

Prireditve in sodelovanja z drugimi šolami

Naše delo v košarki na Gimnaziji Šentvid pa bi bilo krivično meriti samo z rezultati. Po 14 izvedbah tradicionalnih srečanj med našo šolo in Gimnazijo Bežigrad, ki so potekale pred novim letom v počastitev izvedbe plebiscita, smo leta 2005 prvič pripravili »Dan šentviške košarke«, s katerim smo želeli nadaljevati tradicijo prejšnjega športnega dogodka in sodelovanja z drugimi šolami.

Tako smo po tekmah z nekdanjimi dijaki, Gimnazijo Šiška in selekcijami reprezentančnih kandidatov in kandidatk že leta 2007 prvič izvedli večdnevni košarkarski turnir. Tekmovanje je bilo že na začetku zamišljeno tudi kot srečanje šol in športnikov ter kot družaben dogodek, zato so turnir vedno spremljali tudi nastopi akrobatskih skupin, plesalk in ritmičark ter tekmovanja v metanju trojk in zabijanju. Do leta 2010 so tako na turnirju nastopile še ekipe Gimnazije Moste, KK Slovan, bivše Evro šole (sedaj Erudio), Šolskega centra za pošto, elektrotehniko in telekomunikacije, Srednje šole Domžale, Šolskega centra Novo mesto ter tudi ekipa mlajših košarkarjev naše šole.

Prelomnico je predstavljalo leto 2011, ko se je turnirja prvič udeležila ekipa iz tujine (Pohjois-Haagan yhteiskoulu iz Helsinkov) in prvič ekipa Gimnazije Bežigrad. Že naslednje lete pa je sodelovala še ekipa iz Italije – Centro Studio Volta, Italija. To in naslednje leto pa smo ob turnirju izvedli še prijateljske tekme deklet, kjer so ob ekipi iz Finske nastopile še Bežigrajčanke, Novomeščanke in seveda naša dekleta.

V zadnjem šolskem letu pa je turnir dosegel vrhunec, saj se ga je udeležilo kar 8 ekip, od tega tri iz tujine. Poleg Fincev in Italijanov so prvič nastopili tudi igralci Koledža iz Beograda v Srbiji. Tako je turnir postal največji športni dogodek in srečanje srednjih šol v Evropi v prednovoletnem času. Še več, za poslastico na jubilejni 10. izvedbi  smo poskrbeli kar sami in ekipa Gimnazije Bežigrad, ko smo se pomerili v finalu in tako tudi nadaljevali tradicijo športnega sodelovanja šol, ki se je začelo že leta 1991.

V 10 letih izvedbe turnirja so zmagovalci poleg naše ekipe (3-krat) postali še Šolski center Novo mesto (3-krat), nekdanji dijaki Gimnazije Šentvid (2-krat), ŠC PET (1-krat) in selekcija igralcev Ljubljane (1- krat).

Odlični rezultati šolskih ekip v zadnjem desetletju so rezultat načrtnega in timskega dela ter podpore vodstva šole. V tem obdobju  je šolsko ekipo fantov vodil Nejc Višnikar. Do leta 2008 mu je pomagal Blaž Bergant, od takrat dalje pa Slavko Vujin. Trener ekipe ekipe deklet do leta 2008 je bil Blaž Bergant, od takrat dalje pa Slavko Vujin. Pri ekipi deklet je vsa ta leta pomagal Nejc Višnikar. Kot mentor in vodja pa je nad ekipami in trenerji vsa ta leta bdel športni koordinator mag. Jaka Fetih.