Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Izmenjava Udens College - Gimnazija Šentvid 2014/15

IZMENJAVA UDENS COLLEGE – GIMNAZIJA ŠENTVID 2014/15

V lanskem šolskem letu smo se dogovorili, da bomo v šolskem letu 2014-15 »obrnili« izmenjavo: namesto da bi šli mi v Uden jeseni, so nizozemski dijaki in učitelji prišli k nam pozno ponoči 24. 9. 2014. V četrtek so tako novi prijatelji in njihovi gostitelji prišli v šolo malo pozneje. Nizozemske dijake je poleg starega znanca, fizika Franka van Doremalna, spremljala profesorica zgodovine in sociologije Marie Antoinette van Steijn. Naši dijaki so gostom predstavili Slovenijo, Ljubljano in Gimnazijo Šentvid. Popoldne smo se v rahlem dežju sprehodili po Ljubljani in se nekateri vzpeli na Grad, tako da smo si ogledali tudi muzej.

V petek so dijaki  začeli resneje delati. Nekateri so bili tudi pri šolskih urah, drugi so si ogledali vivarij. Prof. Frank van Doremalen je skupini predstavil, kako se lotiti raziskovalnega in projektnega dela, nato pa so se dijaki posvetili izbiri teme in načrtovanju dela z raziskovalnimi vprašanji.

Sobota je običajno posvečena skupni ekskurziji, ki je bila letos v Hrastovlje in Piran. Imeli smo kilavo poletje, ampak dnevi v času izmenjave so bili sončni, zato so bili dijaki zelo veseli, ko so se po ogledih lahko v morju še okopali.

Nedelja je vselej družinski dan in nekateri pari dijakov so ga izkoristili za drugačne smeri izletov in druženja. Prof. Vinko Horvat pa je bil kot odlični poznavalec zgodovine gostitelj profesorjev po poteh Soške fronte.

Enkrat se je treba vrniti tudi k šolskemu delu – enako bo spomladi na Nizozemskem-, zato so bili dijaki v ponedeljek v pri pouku, gostje pa so šli na Bled in v Radovljico. Dolg kot ponedeljek, da saj so morali dijaki popoldne poiskati informacije po spletu in načrtovati ekskurzije, intervjuje, obiske knjižnic,…za naslednji dan. Upamo samo, da so čas v Ljubljani dobro izkoristili in da bodo delo spomladi v Udnu uspešno nadaljevali.

V sredo, 1. 10. 2014, pa so dijaki predstavili dosedanje ugotovitve in nadaljnje poti, kako pripeljati skupen projekt do konca. Ozračje v veliki predavalnici je bilo ustvarjalno, saj so morali poslušalci z vprašanji poizvedovati, koliko je bilo že narejenega in v kolikšni meri so pari oziroma skupine že uspeli odgovoriti na raziskovalna vprašanja, kakšne načrte imajo za delom med obema izmenjavama  in kako načrtujejo delo za marec v Udnu. Upamo, da bo sonce in cvetoči tulipani tudi takrat.

Predstavitev Slovenije

Predstavitev Ljubljane