Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Na gimnaziji Šentvid je od 13. do 19. marca 2016 potekala 6. mednarodna izmenjava projekta Erasmus+

MEDNARODNA IZMENJAVA ERAZMUS+ NA GIMNAZIJI ŠENTVID

 

  

 

Na gimnaziji Šentvid je od 13. do 19. marca 2016 potekala 6. mednarodna izmenjava projekta Erasmus+ v okviru mednarodnih izobraževalnih programov Evropske unije. Uradni naslov projekta je »FAMILY, COMMUNITY AND SCHOOL: THE TROIKA OF MY VALUES!« (Družina, skupnost in šola: tri moje vrednote!). Gostili smo14 učiteljev in 14 dijakov iz šestih držav: Portugalske, Belgije, Avstrije, Romunije, Grčije in Turčije, ki sodelujejo v projektu Erasmus+. Projekt se je začel 1. septembra 2014 in bo potekal do 31. avgusta 2016. Prijavitelj projekta je portugalska šola Agrupamento de Escolas de Miranda do Corvo. Poleg te šole in Gimnazije Šentvid pa sodeluje še pet partnerskih šol: Bundeshandelsakademie und Bundeshandelsschule iz Kitzbühla v Avstriji, 2o Epaggelmatiko Lykeio Xanthis iz mesta Xanthi v Grčiji, Kartal yüksel ilhan alanyali fen lisesi iz Istanbula v Turčiji, Athenee Royal Jules Bara iz mesta Tournai v Belgiji in Colegiul Economic »George Baritiu« iz mesta Sibiu v Romuniji.

 

Namen evropskega projekta je aktivnost učenja in poučevanja za pridobivanje bogatih vsestranskih izkušenj in za različne oblike medpredmetnega sodelovanja in usposabljanja mladine o vrednotah v šoli, družini in skupnosti. Kako je skupnost pomembna se kaže v odnosih med sosedi, na praznovanjih, pri prostovoljskih in skupnostnih projektih. Ne nazadnje pa se v šoli srečujejo različne vrednote izhajajoč iz različnih družin in skupnosti. Šola je zmes različnih kultur, vzorov in dojemanj resničnosti. Med pomembne cilje šteje tudi spoznavanje in spoštovanje drugačnosti, krepitev zavesti o skupni pripadnosti evropskemu kulturnemu prostoru in spodbujanje k gradnji prijateljskih odnosov. Vse to igra pomembno vlogo pri oblikovanju vrednot.

Naši dijaki so v nedeljo, 13.3.2016, toplo sprejeli svoje vrstnike in jih odpeljali na svoje domove. V ponedeljek dopoldan smo jim na gimnaziji Šentvid priredili dobrodošlico s pogostitvijo in kratkim kulturnim programom, ki so ga za svoje goste iz tujine pripravili naši dijaki, sledil je nagovor gospoda ravnatelja mag. Jake Erkerja.


Sledila je predstavitev in ogled šole.


 


Po kosilu v jedilnici OŠ Šentvid je sledil sprejem pri gospodu županu Zoranu Jankoviću v Mestni hiši. Prijazno nas je sprejel, pogostil in nam s ponosom predstavil Ljubljano kot zeleno prestolnico Evrope 2016, ki je ljudem in okolju prijazna, urejena in varna. Poudaril je kako veliko Ljubljana vlaga v prihodnost otrok in mladine ter jim omogoča tudi kakovostno sedanjost. Njegovi sodelavci  so nam omogočili ogled starega mestnega jedra in z vzpenjačo smo se povzpeli na ljubljanski grad.


V naslednjih dneh smo v šoli delali na projektu. Učitelji smo si izmenjali inovativne prakse in izkušnje, uporabo sodobnih metod učenja in poučevanja, predstavili rezultate vprašalnika o stereotipih, načrtovali novo izmenjavo na Portugalskem, se pripravljali na nov triletni projekt z naslovom Enakost spolov (začetek v prihodnjem letu) in evalvirali slovensko izmenjavo. Dijaki so bili ves čas aktivni na delavnicah, kjer so predstavili svoje kratke filme in intervjuje o prostem času in skupnosti. Dijaška ustvarjalnost in igrivost je še bolj prišla do izraza na delavnici Mozaik vrednot.

Z zanimanjem so sodelovali tudi na delavnicahastronomije, biologije, kemije in pri programiranju lego robotov, ki so jih naši profesorji pripravili v angleškem jeziku.
Slovenske družinske vrednote so gostujoči dijaki spoznavali v prostih popoldnevih. Namen mednarodne izmenjave je tudi, da dijaki in profesorji spoznavajo nove dežele in kraje z njihovo zgodovino, arhitekturo in umetnostjo ter nove ljudi in jezike, vrednote in običaje. Prva ekskurzija nas je vodila na Primorsko. Najprej smo si ogledali Postojnsko jamo, občudovali Kras, nato pa še Sečoveljske soline in Piran.
Ker smo našim gostom želeli predstaviti Slovenijo v vsej njeni raznolikosti, smo jih na naslednji izlet odpeljali na Gorenjsko v Dolino pod Poncami na ogled smučarskih poletov. V Planici so imeli priložnost občutiti vso mogočnost gorske narave in planiških skakalnic. Bili so del množice občudovalcev poguma najboljših skakalcev z vsega sveta, ki v Planici dosegajo odlične rezultate. Tudi oni so pripomogli k nepozabnemu vzdušju na tem tekmovanju. Popoldan je sledil še ogled Blejskega jezera z gradom, dan pa se je zaključil z večerjo v Ljubljani.

Naši gostje so se na Bledu prijetno počutili. Uživali so v razgledu na jezero in kremne rezine so jim šle v slast.

Naše celotedensko druženje smo zaključili v petek, 18.3.2016, zvečer na skupni večerji, po kateri je sledila zabava z glasbo in plesom. Slovenski dijaki so svoje goste naučili nekaj slovenskih ljudskih plesov, ti pa so nam seveda tudi pokazali plese iz svojih dežel.

Po večerji je vsaka delegacija prejela potrdila o udeležbi na 6. izmenjavi projekta Erasmus+ »Family, community and school: the troika of my values!« 


Grčija


Avstrija


Portugalska


Romunija


Turčija


Belgija


Slovenija

V tem projektu so se skozi številne dejavnosti prišle do izraza vrednote: družina, skupnost in šola. Dijaki so stkali prijateljske vezi s sovrstniki iz drugih evropskih držav, spoznavali njihove običaje med gostovanjem v njihovih družinah in skupnostih, se tako naučili spoštovati njihovo drugačnost, ter spoznali njihova šolska okolja. V novem okolju so z novimi ljudmi osebnostno zrasli in krepili zavest o skupni pripadnosti evropskemu kulturnemu prostoru, v katerem bomo vsi še naprej tkali prijateljske vezi z dijaki in profesorji.Koordinator projekta

Matija Pustovrh, prof. nemščine in angleščine