Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Izmenjava z dijaki Udens Collega 2012/13 - Slovenija

Izmenjava z dijaki Udens Collega, pilotni projekt 2012/2013 - Slovenija

Začelo se je jeseni kot pilotno zasnovano projektno sodelovalno učenje na Nizozemskem, Udens College, Uden, zaključilo pa 20. 3. 2013 v Ljubljani, na Gimnaziji Šentvid. Nizozemski dijaki in učitelji so prispeli v sredo, 13. 3., njihovi slovenski partnerji so jih sprejeli in jih odpeljali na domove. V četrtek so obiskali šolo in naši dijaki so jim predstavili Slovenijo, Ljubljano in Gimnazijo Šentvid. Tisti dan je zelo snežilo in pihalo, zato smo si ljubljanske znamenitosti ogledali prav na hitro. V petek so skupine dijakov nadaljevale na Nizozemskem začeto delo, tako da so »odšle na teren«, ki so ga izbrale glede na svojo temo naloge. Dekleta Saskia, Lisan, Špela in Pia so se ukvarjale z varčno rabo energije, zlasti v zasebnih hišah, zato so se odpravile v Mozirje, kjer so si ogledale predelavo lesa v biomaso. Lep dan so izkoristile in gostjam pokazale tudi Logarsko dolino. Krištof je s partnerjema Levijem in Steinom po Ljubljani zasledoval arhitekturno, zlasti Plečnikovo dediščino. Vita in Gala sta z Iris in Demi obiskale urad za promocijo turizma. Ana in Eneja sta s partnerkami Emilie in Ello naredile intervju s filmskim režiserjem. Jan P., Maja, Jasper in Anna so hoteli zvedeti, kako se da iz rastlin ali iz bakterij pridobiti energijo, zato so obiskali Algen. Žiga, Koen, Jan F. in Jake so obiskali tržnico in upamo, da bodo dopolnili svoj blog s komentiranimi filmi, ki so jih posneli. Anne, Gaby in Tjaša so naredile anketo med dijaki in jo ovrednotile. Thijs, Bram, Maks in Kristjan so si ogledali observatorij in s Klemnom Blokarjem razglabljali o vesolju in odgovoru na vprašanje, ali so v vesolju še druga živa bitja.
V soboto, 16. 3., smo se odpravili v Celje in si ogledali Pokrajinski muzej, še posebej nedavno prenovljen del z imenom Celea, mesto pod mestom, ki je nastal »in situ«. Ko so prenavljali mestno graščino, so naleteli na rimske izkopanine: cesto, vilo, kipe … Po sprehodu po nabrežju Savinje in ogledu Danielove cerkve s kapelo Celjskih, smo se odpeljali v Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanje, saj sta Thijs in Bram ta del ekskurzije spodbudila z izborom teme projektne naloge. Tradicionalni družinski dan smo profesorji Marjet Stamsnijder, Frank van Doremalen in Manica Perdan Ocepek preživeli kot gostje prof. Vinka Horvata na Koroškem.
V ponedeljek nas sneženje ni motilo, saj je bilo treba dokončati naloge in dopolniti blog. Ta del so nizozemski dijaki, ki so takega dela že vajeni, zelo dobro zastavili in mnogi naši dijaki so jim pridno sledili. Za dijake Udens Collega to pomeni obveznost, ki je tudi ocenjena. V torek so dijaki bolj ali manj izpilili predstavitve, ki so jih predstavili v veliki predavalnici. Za svoje delo so bili nagrajeni z aplavzom sošolcev, partnerjev in s certifikati o sodelovanju v projektu, ki sta jim ga izročila koordinatorica projekta prof. Manica Perdan Ocepek in gospod ravnatelj mag. Jaka Erker. Kako dobro so se odrezali, si lahko ogledate na fotografijah in na spletnem mestu:
http://uc-sentvid.blogspot.com/p/exchange-2012-13.html

Manica Perdan Ocepek