Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Novice
Opazovanje luninega mrka
Objavljeno: 01.10.2015
Objavil: Matej Grgurevič

Opazovanje Luninega mrka


V noči na 28. september smo imeli priložnost opazovati izjemen nebesni pojav. Popolni Lunin mrk je bil tokrat še posebej zanimiv, saj se je Luna na svoji poti najbolj približala našemu planetu. Ta pojav je redek, pojavi se le vsakih nekaj desetletij. Luna zaradi bližine deluje večja in je zaradi sipanja sončne svetlobe v Zemljino senco obarvana rdeče.
Člani astronomskega krožka Gimnazije Šentvid, so pod mentorstvom Klemna Blokarja in Andreja Lajovica skrbno pripravili opazovanje mrka. Večer pred dogodkom je nestanovitno vreme organizatorjem povzročalo nekaj skrbi, dobro uro pred začetkom mrka, pa se je nebo nad Ljubljano popolnoma zjasnilo. Luna je vstopila v Zemljino senco  nekaj minut  po drugi uri zjutraj, popolni mrk pa se je začel malo po četrti uri in trajal vse do 5.23. Prizor je bil zares veličasten in množica dijakov, profesorjev in zunanjih obiskovalcev je z navdušenjem spremljala to igro narave. Zelo so se izkazali prizadevni člani  astronomskega krožka, ki so nam navdušeno razkazovali tudi druge nebesne objekte. Na temnem nebu smo si lahko ogledali  Venero, Jupiter in Mars, znamenito Orionovo meglico M42, Plejade, različna ozvezdja in tudi Andromedo, našo najbližjo galaksijo.
Zimski šesterokotnik na nebu nam je tudi sporočal, da se približuje zima.
Jutranje Sonce je z neba pregnalo zvezde, Luna je zašla, večina pa je nas je v prijetnem pogovoru ostala vse dotlej, ko nam je šolski zvonec sporočil, da se začenja pouk.
Opazovanje Luninega mrka je bil  prvi izmed niza dogodkov, ki se bodo na naši šoli zvrstili ob njeni 70 letnici. Zahvaljujemo se astronomom za trud, ki so ga vložili in nam pričarali nepozabno doživetje.

Goran Mitrovič, prof. fizike