Ta spletna stran vsebuje t.i. piskotke. Vec o tem si lahko preberete na uporabniskih straneh.

Se strinjam
 
 
Novice
Predavanje Zdravje na spletu in spletne zdravstvene skupnosti
Objavljeno: 03.02.2016
Objavil: Matej Grgurevič

Aktiv za psihologijo, sociologijo in filozofijo je 2. 2. 2016 v veliki predavalnici šole organiziral predavanje naše bivše dijakinje Sare Atanasove, mlade raziskovalke na FDV.


Naslov predavanja:

ZDRAVJE NA SPLETU IN SPLETNE ZDRAVSTVENE SKUPNOSTI

 

»Dvignili so me takrat, ko sem potrebovala pomoč«

 

Vsebina:

Sara Atanasova je kot mlada raziskovalka predstavila študij DRUŽBOSLOVNE INFORMATIKE na FDV in KONKRETNO DELO MLADIH RAZISKOVALCEV pri študijah slovenskih spletnih zdravstvih skupnosti ter izzive, prednosti in slabosti uporabe spleta za interakcijo med uporabniki (pacienti) in moderatorji (zdravniki) pri nas najbolj razširjene spletne zdravstvene skupnosti Med.Over.Net.

Zdravje je ena najpomembnejših vrednot in pogosto obravnavanih tem na spletu, vse od prvih začetkov rabe interneta.  Splet je:

* eden ključnih virov informacij o telesnem in duševnem zdravju,

* daje priložnost izmenjave izkušenj oseb s podobnimi težavami,

* nudi socialno oporo in zavedanje, da ima več ljudi podobne težave,

* omogoča hiter odgovor strokovnjakov o temi,

*omogoča, da oseba anonimno izpove težave in se osebno ne izpostavi.

Zanimivo in zelo poučno predavanje je dijakom gimnazije iz prve roke predstavil, kako izgleda razvoj spletnih zdravstvenih skupnosti in drugih z zdravjem povezanih aplikacij na spletu v Sloveniji in tudi v tujini, s poudarki na tem, katere zdravstvene skupnosti so za obravnavo konkretnih problemov mladostnikov dostopne pri nas (spletna stran To sem jaz za dijake in Starševski čvek za starše). Na konkretnih primerih kvalitativne študije poglobljenih intervjujev je bil predstavljen tudi metodološki pristop družboslovnega raziskovanja od prvih faz postavitve raziskovalnega problema do objave rezultatov in v prakso vpeljanih konkretnih praktičnih rešitev za zdravje posameznikov.

Ponosni smo, da so naši bivši dijaki tako pronicljivi raziskovalci in uspešni znanstveniki.